torstai 19. huhtikuuta 2012

luokkaretki 2

Mulla on reissulta niin paljon kuvia et yritän nyt pitää tekstin minimissä! Lauantaina syötiin hotellilla aamupala ja pakkauduttiin bussiin suuntana Szatmari-museo Mateszalka-nimisellä paikkakunnalla. Museo esitteli tän kyseisen alueen historiaa ja maanviljelystraditioita. 

Näinkin kauniissa säässä alkoi lauantai
Mun mielestä maisemat näyttivät välillä ihan Suomen maaseudulta!
Museo ja sen molemmilla puolella kärrykatokset
Turistit
En nyt tiedä saako tästä mitään selvää, mutta löydettiin museosta tollanen kolikko jossa lukee 'nöyryys' ja 'intohimo'
Kameran asetukset hieman pielessä, huomaan

Oli suurta hupia arvailla näiden vempeleiden käyttötarkoitusta :D
 
Palokunnan sammutuskärry

Pari neuvostopatsasta..
Kylän kartta
Käytiin myös vierailemassa tien toisella puolella sijaitsevassa hylätyssä synagogassa, tosin jos oikein muistan niin siellä järjestetään välillä konsertteja hyvän akustiikan takia.


Seuraavana kohteena meillä oli ikivanha kirkko pienenpienessä kylässä. Siellä kirkon historiasta meille kertoi ihana mummo joka näytti vanhalta kuin taivas. Hän myös sanoi että tää on eka kerta kymmeneneen vuoteen kun hän näkee kirkossa nuoria ihmisiä :)

Tää kyseinen kirkko on ainoa laatuaan Euroopassa, nimittäin sen seinät on rakennettu jollain erikoisella mutaa ja puuta yhdistävällä tekniikalla :D yksityiskohdat meni vähän ohi..Kirkon katossa oli 23 tollasta uniikkia laattaa, tämä kuvastaa rapu-horoskooppimerkkiä
Kirkolta ajeltiin Turístvandiin (huom paikan nimi ei tuu sanasta turisti kuten äkkiseltään vois luulla, vaan sanoista Tur joka on kylän läpi virtaavan joen nimi ja Istvan joka on unkarilainen miehen nimi), jossa käytiin tutustumassa vesimyllyyn ja syötiin lounasta.

MyllyYleistä ihmettelyä, minä oon tuolla vasemmassa reunassa


Haikara!! Tää oli eka haikara jonka oon ikinä nähny ja olin iha hurmiossa :D
Päästiin promootiovideolle :D
Kuka se siellä!!
Teki mieli varastaa hänet mukaan 
Lounaaksi syötiin langosta eli eräänlaista leipää
Nälkäiset matkaajat
Täytetty langos, tossa oli ranskankermaa, juustoa ja pekonia
Ei ollut ns. treffiruoka eli siis äärimmäisen sotkeva syötävä :D

Mahat täynnä ja matka jatkuu.. Päivän viimeisenä etappina oli Panyolassa sijaitseva palinka-tislaamo, joka on yksi Unkarin kuuluisimmista. Kuunneltiin taas selostusta valmistusprosessista ja vähän maisteltiinkin siinä samalla. Palinkan tuotannolla on melko mielenkiintoinen tarina ainakin mun mielestä! Sitä tuotetaan vain tällä kyseisellä alueella Koillis-Unkarissa, ja muutama vuosikymmen sitten palinka ei todellakaan ollut arvostettu juoma, vaan tujua myrkkyä jota vain kylän raavaimmat miehet pystyivät juomaan :D Sitten tuli 1990-luvun lama ja tehtaat suljettiin ja palinkan tuotanto käytännössä loppui kokonaan. 

Seuraava osa tarinasta ei välttämättä oo ihan 100% totta, mutta näin se kuitenkin meni: 2000-luvun alussa kolme unkarilaista yliopistosta valmistunutta poikaa lähtivät road-tripille kohti Italiaa, kun yhtäkkiä heiltä loppui bensa keskellä autiota metsää. Oli talvi ja kylmä ja pojat luulivat jo lopun koittaneen, kun yksi heistä muisti että auton takakontissa on vanha palinkapullo. Pojat sitten joivat pullon ja pysyivät sen avulla lämpiminä ja selvisivät hengissä. Palattuaan takaisin Unkariin pojat matkustivat Panyolaan ja etsivät käsiinsä hylätyn palinka-tislaamon omistaja, joka suostui luovuttamaan tislaamon poikien käyttöön. Seuraavaksi pojat kävivät kiertämässä ovelta ovelle kylällä ja jututtivat vanhoja palinka-tislaamolla työskennelleitä miehiä. Näin he oppivat valmistusprosessin ja elvyttivät palinkan tuotannon koko Unkarissa :)

Tämän tarinan jälkeen siirryttiin taas vaihteeksi ruokapöydän ääreen :D Naureskeltiinkin kavereiden kanssa että tuolla reissulla ei tullut pahemmin muuta tehtyä kuin syötyä ja juotua, mutta mikäs sen mukavampaa!Vähän erinnäköset systeemit kuin siellä edellisen päivän tislaamossa :D
Kämppis Eva, suomalainen Noora ja paras kamu Sanne :)
Näyttää taas vähän Suomimaisemalta!Maren ja Thomas sivistyneesti maistelemassa :D
Välipalan jälkeen takaisin bussiin, lautalla joen  yli ja hotellilla päästiin taas illallispöydän ääreen :D Sen jälkeen pyörittiin kylpylä-osastolle, oli  muuten tosi kiva pukea bikinit päälle koko päivän syömisen jälkeen :) onneks kaikki muutkin oli samassa veneessä.. Myöhemmin illalla yritettiin vielä hengailla porukalla, mutta kaikki olivat niin väsyneitä että yks kerrallaan hipsittiin nukkumaan puolen yön maissa :D

Kotimatkalla käytiin vielä paikallisessa supermarketissa

Lautalta

2 kommenttia:

  1. mul tulee täst mielee skinsin luokkaretki venäjälle :D no okei ehk teil oli vähä hienompaa

    t. epäilevä erkki

    VastaaPoista