tiistai 10. huhtikuuta 2012

mitä tehdä Budapestissä osa 1

Päädyin nyt tekemään pääsiäisestä tälläsen pitkän ja poukkoilevan selostuksen, jossa samalla listaan Budapestin parhaat nähtävyydet yms, joissa siis myös itse vierailtiin kuluneena viikonloppuna. Toki täällä on vielä paljon muutakin nähtävää ja en ole itsekään käynyt kaikkialla, mutta tässäpä nyt ne joista löytyy oma kokemus :)

Torstai-iltana hyppäsin junaan kohti lentokenttää noutamaan perheen! Budapestin kentältä on yllättävän huonot yhteydet kaupungin keskustaan ottaen huomioon sen kuinka paljon täällä on turisteja. Matkaoppaat suosittelevat bussi+metro -yhdistelmää (yöaikaan bussi+bussi), mutta itse kuljen yleensä ensin junalla ja sitten bussilla, mikä on kaikista nopein tapa päästä kentälle. Taksi kentältä keskustaan on suunnilleen 20e, eli yllättävän kallis suhteessa Budapestin yleiseen hintatasoon.

/edit: On olemassa myös luotettava taksiyhtiö, joka veloittaa matkasta lentokentältä keskustaan kiinteän hinnan 3500 ft (reilut 10e). Googlesta löytyy kun kirjoittaa "volan taxi".

Nyugati juna-asema

Päästyämme takaisin keskustaan äiti & iskä kävi viemässä tavarat hotellille ja sen jälkeen lähdettiin etsimään jotain nopeaa purtavaa ennen nukkumaanmenoa. En itse käy yleensä syömässä ulkona, joten Budapestin ravintolatarjonta on mulle melko tuntematon. Kaveri oli suositellut Arriba Taqueria -nimistä meksikolaista pikaruokapaikkaa, jonne sitten päätettiin mennä. Ravintola toimii vähän samalla periaatteella kuin Subway, eli ensin valitaan haluatko burriton, quesadillan vai tacon ja sen jälkeen valitaan täytteet jne. Oli nopeaa, hyvää ja halpaa eli suosittelen :)

Arriba Taqueriassa burrito-enkelin siunauksessa
Perjantai-aamupäivällä käveltiin parlamentin ohi Ketjusillalle ja kivuttiin kaapelihissillä Linnavuorelle, josta olenkin jo kirjoitellut täällä. Vietettiin kukkulalla lähes koko päivä (leivoksista pitävät: menkää Korona-kahvilaan) ja sieltä lähdettyämme päätettiin vielä käydä katsastamassa Vaci utcan alue. Illalla käytiin syömässä kreikkalaisessa ravintolassa, jota myös suosittelen :D Mua on helppo miellyttää ruoalla, en nyt tähän hätään keksi montaakaan ravintolaa josta en olisi pitänyt.. 

Turistisesongin alun huomaa siitä, että kaapelihissiinkin on jono

Ketjusilta lintuperspektiivistä
Korona kavehaz

Illallisen jälkeen mentiin siskon kanssa leffaan katsastamaan Nälkäpeli ja oliko ees hyvä!! Oon lukenu ne kaikki kirjat muutamaan kertaan, joten odotukset oli korkeella mut samalla olin varautunut pettymään, usein kun kirjoja aletaan muokkaamaan elokuviksi niin lopputulos on vähän mitä sattuu (*krhm Twilight*). Mutta joo Nälkäpeli-leffa oli harvinaisen onnistunut ja en malta oottaa kakkososaa! :) (Leffassa käynti täällä on halpaa kuin saippua, maksettiin perjantai-iltana uutuuselokuvasta suunnilleen 4e per nenä.)

Perjantaina oli tosi lämmin, tosin illalla satoi, mutta lauantaina sitten mittarinlukemat painuivat alas ja tuuli oli jäätävä. Asteita oli ehkä kymmenisen, mutta tuulen takia ilma tuntui puolet kylmemmältä. Pääsiäisen takia lauantai oli ainoa mahdollinen shoppailupäivä, joten lähdettiin Vaci utcalle ostoksille. Se onkin paras ostoskatu täällä, sen lisäksi ostoskeskukset Westend ja Mamut on katsastamisen arvoisia. Shoppailun lomassa käytiin kahvilla Vaci utcan päässä olevan Vörösmarty-aukion laidalla olevassa kuuluisassa Gerbaud-kahvilassa. Jos tykkäät makeasta, tämä on oikea paikka sinulle!

Aamupalaksi tollanen täytetty suolanen pannari, nam!

VilinääMun oli PAKKO ostaa I  ♥   Budapest t-paita

Rahojen tuhlaamisen jälkeen matkattiin metrolla Hösök terelle eli Sankareiden aukiolle ja käveltiin hetki myös sen takana olevassa Keskuspuistossa. Sieltä löytyy mm. museoita, kaupungin paras kylpylä Szechenyi, eläintarha, huvipuisto ja kirpputori eli ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, etenkin kesällä. Jos löytyy tarpeeksi energiaa ja mukavat kengät, niin Keskuspuistoon kannattaa kävellä keskustasta Andrassy avenueta pitkin, joka on jo itsessään nähtävyys.

Noitalinna eli Vajdahunyad Keskuspuistossa
Noitalinnan sisäpiha

Keskuspuistosta löytyy monia linnoja, joista useimmat toimivat nykyään museoina


Andrassy avenue

Illalla meillä oli pöytävaraus suosittuun Sir Lancelot -ravintolaan, joka on teemaltaan keskiaikainen. Ravintolassa annoskoko on suunnilleen kolmen normaalin aterian luokkaa, tarjoilija sitoo kaulaan ruokalapun, haarukkaahan ei löydy ja käsillä syöminen on suositeltua :D Ravintolassa pyörii myös napatanssija, tulennielijä ja nähtiinpä siellä miekkailuakin. Sir Lancelot on vähän keskivertoa kalliimpi, mutta kannattaa ehdottomasti mennä jos vain on mahdollisuus :) (Multa ei ikävä kyllä löydy yhtään kuvaa Lancelotista.)

Jaan tän nyt useampaan postaukseen, palataan kakkososan kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti