torstai 14. maaliskuuta 2013

unkarin ihmemaa

Oon tässä muutaman päivän ajan mietiskellyt Suomen ja Unkarin eroja noin arkielämää ja käytännön asioita koskien. Tässä nyt lista jonka oon tähän mennessä kerännyt, varmasti näitä juttuja tulee vielä jatkossa lisää mieleen joten palataan myöhemmin mahdollisesti kakkososan kanssa :) Enkä muuten nyt mainitse onko nää asiat mun mielestä negatiivisia vai positiivisia, se jääköön jokaiselle itse päätettäväksi :D RUOKAKAUPAT
Unkarissa ei oikeastaan harrasteta super- tai varsinkaan hypermarketteja. Tässä mun lähialueella isoimmat kaupat on kaksi Sparia, jotka vastaavat kokoluokaltaan ehkä Valintataloa/Alepaa tms., tai ehkä vähän suurempia. Ainoa oikeasti iso ruokakauppa, siis Citymarketiin tai Prismaan verrattava, jonka olen täällä löytänyt on Tesco, joka sijaitsee sen verran kaukana ettei sinne ihan joka päivä tule lähdettyä. Useinpa siis kun menen ruokaostoksille listan kanssa saan varautua siihen, ettei ihan joka tuotetta löydy. Täällä myös on erikseen hedelmäkojut ja leipomot, joista saa tuoreita tuotteita. (Ainiin, onhan täällä se Lidl. No, joka sääntöön on oltava poikkeus!)

Ilahduttavaa huomata että mulla on samat lempiruoat kuin vuosi sitten..
Hakan teki mulle tollasen hieman reilumman kokosen uuniperunan
Tuli vähän autoa ikävä kun noita roudattiin kotiin :D
KERROKSET
Unkarissa talojen kerrokset ilmoitetaan eri tavalla kuin (kaikkialla) muualla; katutason kerros on 0, siitä yksi ylöspäin on 1. kerros, seuraava 2. kerros ja niin edelleen. Tämä aiheuttaa mulle edelleen hämmennystä, olin nimittäin tiistaina menossa kampaajalle jonka tiesin sijaitsevan toisessa kerroksessa. Mun suomalaisittain toimivien aivojen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kun astun rakennukseen sisään ja nousen yhden kerroksen ylöspäin, olen kakkoskerroksessa, eikö? Unkarin kerroslogiikan mukaisesti mun piti kuitenkin kavuta kaksi kerrosväliä portaita ylös, eli mun tottumuksen mukaiseen kolmoskerrokseen :D Sekavaa kun sitä alkaa liikaa ajattelemaan!

Siellä kampaajalla. Mun on pakko tästäkin ihan lyhyesti kirjottaa, menin siis sellaselle kampaajalle jolla käy Hakan ja sen kaverit ja niiden tyttöystävät. Kampaaja oli semmonen ihana miekkonen, mutta itse hiustenvärjäysprosessi suoritettiin vähän eri tavalla kuin mihin oon tottunut, esim väri levitettiin päähän pesupaikalla.. Mun mielestä ne kampaajien pesutuolit on maailman epämukavimpia, en vaan osaa rentoutua niissä ja aina alkaa niskaa särkeä :( Kestovärin hinnaksi tuli huimat 26€ ja vaihtorahan puutteen vuoksi kävin maksamassa sen vasta seuraavana päivänä :D Tästä tais tulla munkin luottokampaaja!
Oopperatalo, olin menossa metroasemalle suuntana laitakaupungilla sijaitseva sairaala, josta oli tarkoitus hakea polvituki.
Iihhana kynsilakka


Näinhän siinä sitten taas kävi :D onneksi loppujen lopuksi sain sitten sen tuen niin ei ollu ihan turha reissu.
Joku paikka mihin päädyin etsiessäni sitä sairaalaa. Tää alue oli 14. kaupunginosa, eli ihan eri meiningit ku keskustassa. Budapestissa on siis 23. kaupunginosaa, me asutaan kuudennessa.
TYÖLLISTÄMINEN
En ole ihan selvillä Unkarin työttömyystilanteesta, mutta sen mukaan mitä ulkona liikkuessani näen, uusia työpaikkoja ainakin luodaan ihan hyvällä tahdilla. Lähes jokaiselle asialle löytyy oma työntekijänsä, esimerkiksi metrossa jokaisella asemalla seisoo useita lipuntarkastajia, jotka tosiaan katsovat että ihan jokaiselta se lippu löytyy. Tämän lisäksi on erikseen lipunmyyjät omissa kojuissaan, sekä kiertävät lipuntarkastajat jotka tekevät niitä inhottavia yllätysiskuja. (Mulla on yleensä aina opiskelijan kuukausilippu, mutta muutama viikko sitten en ollut sitä vielä ehtinyt hommata ja vastoin parempaa tietoani matkustin metrolla pummilla. "Yllättäen" jäin siitä sitten kiinni, ja ensimmäistä kertaa elämässäni vedin käyttöön ulkomaalaiskortin eli aloin ääntäni korottaen vouhkaamaan että EN PUHU UNKARIA!! :D Lipuntarkastajat siinä pähkäilivät hetken mitä mun kanssa pitäisi oikeen tehdä ja päästivät sitten menemään.) 

Parkkipirkot (jotka täällä ovat 99 prosenttisesti miehiä) partioivat meidänkin kotikadulla joka ikinen päivä vähintään kahdesti. Muutenkin kaupoissa myyjiä parveilee aina runsain mitoin ja lisäksi vähintään yksi vartija.  Yksi suuri ammattiryhmä (:D) on keskustan suurimmilla asemilla parveilevat esitteenjakajat, esimerkiksi tänään kun olin menossa unkarin tunnille laskin että metrosta poistuessani väistelin yhteensä kuutta lippulappusentyrkyttäjää noin 20 metrin matkalla. Välillä otan esitteitä vastaan, koska ajattelen että näiden henkilöiden työpäivä loppuu kun kaikki laput on jaettu :D Esitteet on tietenkin unkarin kielellä, mutta tähän mennessä olen saanut mm. kielikoulun ja Shellin kanta-asiakaskortin mainokset. Eli ei ne siis ihan silkkaa roskaa siellä jakele!

Yhtenä kauniina päivänä jokirannassa, nythän tänne on taas luvattu lumisadetta -,-

Parlamenttitalo, jonka ympäristöä remontoidaan
Gellert-kukkula ja linna
Häikäistynyt
INTERNET-PALVELUT
Niin kuin olen jo aiemminkin maininnut, täällä ei pysty netin kautta tekemään mitään. Laskujen maksaminen hoidetaan postissa, puhelinliittymäasiat firmojen liikkeissä. Mulla on täällä pre-paid-liittymä, jonka arvon lataukseen kului viimeksi T-Mobilen liikkeessä vajaa puoli tuntia, enkä loppujen lopuksi edes saanut mitä halusin. (Puhelin muuten toimii taas, onneksi.) Yhtenä päivänä tutkin netistä, että olisiko mahdollista saada tänne meille jotain kansainvälisiä tv-kanavia, mutta homma lähti kaatumaan jo siinä vaiheessa kun tv-yhtiön nettisivuja ei saanut englanniksi ollenkaan. Täällähän toimii sellainen mahtava käytäntö, että tietyissä taloyhtiöissä käytetään tiettyä tv-yhtiötä jonka kanavavalikoimasta sitten valitaan mitä halutaan eikä vaihtaminen ole mahdollista. Huoh.

24/7
Monet tilanteet pelastaa täällä 24 tuntia vuorokaudessa avoinna olevat ruokakaupat ja apteekit. Myös yöelämä pyörii kellon ympäri, meidän kotikadulla on esimerkiksi 24h karaokebaari. Normaalit klubit sulkevat ovensa siinä 5-6 aikaan aamulla, jonka jälkeen löytyy vielä muutamia jatkopaikkoja niitä kaipaaville. Bilesaarella on klubi, joka vasta ovensa kuudelta aamulla. Budapestissa en myöskään ole koskaan nähnyt sitä Helsingissä todistettua totaalista autioitumista, täällä kun lähtee liikkeelle mihin tahansa kellonaikaan, törmää varmasti muihinkin ihmisiin (eikä pelkästään kodittomiin).


Turistibussit ovat saapuneet
Basilika..
..jonka edessä seistiin myös reilu vuos sitten NIIIN pihalla Budapestista ja kaikesta ja noin 15 astetta kylmemmissä oloissa kuin nyt
Andrassy
KOHTELIAISUUS
Unkari sijoittuu muodollisuudessaan johonkin Suomen ja en-nyt-keksi-mitään-esimerkkiä-mutta-joku-kohteliasuussäännöistä-tarkka-oleva-maa välille. Naapureita tervehditään aina, samoin kuin muitakin piha-alueella liikkuvia. Vanhemmille ihmisille sanotaan hyvää päivää eikä vain mutista moi. Kaupan kassalta lähtiessä aina hyvästellään ja jos halutaan pyytää jotain, lisätään lauseen loppuun kerék (kääntyy suunnilleen että "voisinko ystävällisesti saada"). Mun yksi ylpeydenhetkistä täällä on kun kerran taksissa kuski aivasti ja tajusin sanoa unkariksi että terveydeksi! Ulkomaalaiset saavat paljon anteeksi, mutta yritän parhaani mukaan aina muistaa olla kohtelias :) Aiheeseen liittymättä on pakko kertoa, että ulkomaalaiset kaverit aina järkyttyvät kun kerron ettei suomen kielessä ole sanaa please :D Se tosin auttaa heitä ymmärtämään niitä hetkiä kun käyttäydyn kuin suomalainen yrmy juntti.

NIMET, OSOITTEET JA PUHELINNUMEROT
Edellämainitut asiat ilmaistaan täällä eri järjestyksessä, kuin mihin suomalainen on tottunut. Sukunimi mainitaan aina ennen etunimeä, esim esiteltäessä täytyy sanoa olevansa Meikäläinen Maija. Nimi merkitään näin päin myös kaikkiin lomakkeisiin ja postiin ja ihan kaikkeen. Tosin jos sanon nimeni suomalaisessa muodossa, ihmiset kyllä ymmärtävät että Laura on se etunimi :D 
Puhelinnumeroa lueteltaessa numerot jaetaan kahden pareihin. Numero 123 45 67 89 sanottaisiin yksi kaksikymmentäkolme neljäkymmentäviisi kuusikymmentäseitsemän jne. 


Ratikassa menossa unkarintunnille
Thai massage Kakas
 Välillä vaan mietin että kuinka omituistaaaa...... Mutta maassa maan tavalla ja niin pois päin.
Loppuun vielä pakolliset Loca-kuvat

Leikkasin Locan kynsiä vähän turhan innokkaasti ja aiheutin verenvuodon, jota yritin sitten tyrehdyttää laittamalla hänelle sukan :D

8 kommenttia:

 1. Kehitys mennyt taaksepäin ilmeisesti :-). Mulla oli vuonna 2005-2008 Budapestissa Raiffeisenin tili. Siihen kuului nettipankki ja sillä maksoin vuokran ja nettilaskun. Prepaidin latasin pankkiautomaatilla tosin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mainitsinkin tuolla aiemmin, että todennäköisesti unkarilaisella pankkitilillä vois ees jotain maksaa, mutta en ole vielä ehtinyt asiaan perehtyä :) Tosin vuokra ainakin me joudutaan maksaa käteisellä.. Prepaidin pystyy lataamaan ainakin tietyillä kioskeilla, mutta koska mulla on netti siinä samassa syssyssä niin asiat menee vähän hankalemmiksi ja tästä syystä joudun menemään sinne T-Mobilen liikkeeseen asti :) Että ei se kehitys ole varmaan taaksepäin ainakaan mennyt, mutta tuskinpa hirveästi eteenpäinkään :D

   Poista
 2. Olen seuraillut mielenkiinnolla kivaa blogiasi, kiitokset mukavista jutuistasi ja upeista kuvistasi. Omat nuoruusajat ulkomailla tulee mieleen.

  Budapest on tuttu paikka ja kämppäkin siellä on. Unkarilaiset pankit toimii netissä niinkuin suomalaisetkin, tilin avaaminen voi olla sitten toinen juttu. Hypermarketteja on suurissa ostareissa ja niitä Budapestissa on siellä täällä. Itse käyn Corvin ostarin CBA:ssa, ei ole hyper- mutta muuten iso ja hyvä. Ratikoilla ja metrolla pääsee, siinä Corvin teatterin takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla! :)

   Joo meidän "lähiostari" on Westend, mutta siellä oleva Match on mun mielestä aika kallis, ja tähän mennessä on riittänyt noi Sparit joista puhuin ja mieltä lämmittää tietää että Arena Plazalla on se jätti-Tesco :)

   Poista
  2. OMG en ole ikinä ennen kommentoinut blogiin, mutta nyt tuntui että on ihan pakko.
   Puhelimeen saa ladattua rahaa ainakin pankkiautomaateissa, ainakin ite teen niin ja jopa Sparin kassalla, tosin sitä en harrasta koska muutenkin ne kassat tuntuu hirmu hitailta..

   Asutaan näköjään jossain ihan lähistöllä, koska postinumero on sama :D (jossain aikaisemmassa postauksessa taisi olla tosta postinumerojutusta asiaa, siksi osui silmään)
   Tuon Sparin lisäksi täällä on nyt myös yksi uusi Lidl, tuossa Bajcsy-Zsilinszky útilla, ja sitten tässä lähistöllä on myös kaksi Aldia, toinen tuolla Szent Isztvan puiston lähettyvillä, en nyt muista kadun nimeä ja toisen itseasiassa huomasin vasta äsken, Vaci útin alussa, suunnilleen Westendin kohdalla mutta tois puol kattuu. Ja sit isoja Tescoja on ainaskin Arena Plazassa ja Kökissä, ei sillä että ne ois lähellä mutta niihin ainakin pääsee aika sujuvasti metrolla.

   Samoin esim OTP:llä on mielestäni aika kätsy nettipankki jopa englanniksi.

   t. Eeva

   Poista
  3. Ensinnäkin kiitos kommentista, en itekkään kommentoi muiden blogeihin käytännössä ikinä joten tiedän mistä puhut :D

   Toi puhelimen lataus pankkiautomaatilla tulikin jo muissa kommenteissa esille ja se toimiikin paremmin kuin hyvin :) tosin mulla on netti puhelimessa ja en ihan tiedä että jos lataan esim 3000ft että mikä osuus siitä menee puheluihin ja mikä nettiin.. Onnistuin nimittäin kuluttamaan viikossa 5000ft vaikka soitan/tekstaan ehkä max kerran päivässä.

   Ja tosta uudesta Lidlistä oonkin jo aiemmin kirjottanut, myös sen Vaci utin Aldin tiedän :) yleensä vaan kun kävellen käyn kaupassa tekemässä jättiostoksia niin ei huvita alkaa metrolla tms sähläämään.

   Tohon nettipankkiasiaan mun pitää tosiaan perehtyä mikä alkaa ihan sillä että marssin pankkiin ja avaan unkarilaisen tilin, en oo vaan siihen saanut kerättyä rohkeutta vielä :D

   Pakko kysyä vielä että mitä teet Budapestissa? :)

   Poista
  4. Oho en huomannut vastata tähän enää. Ja tajusin just myös että kaikki noi mun pointit olikin jo enemmän tai vähemmän jo mainittu muissa kommenteissa.

   Tuosta en tiedäkään, että miten noi nettiasiat menee. Olen ite niin laiska, että en jaksa hankkia älypuhelimeenkana mitään erityistä pakettia joten käyttelen nettiä vaan sellaisissa paikoissa missä on ilmainen wifi ja olen tähän asti pärjännyt kyllä oikein hyvin. Joten voipi olla että pitää käydä tuo erikseen lataamassa operaattorilla, koska toi pankkiautomaatista ladattu on mun mielestä ihan vaan puheluihin ja viesteihin.

   Budapestissä teen ihan vaan töitä, ei mitään sen ihmeellisempää :D. Unkarissa nyt vajaa 3 ja puol vuotta.

   E

   Poista
  5. Joo sitä lähinnä hain takaa et ootko vaihtarina täällä vai ihan "oikeesti" :D :)

   Poista