keskiviikko 29. toukokuuta 2013

molempi parempi

Suomen reissu tuli ja meni, oli kyllä mahtavaa käydä kotona :) Vietin siellä siis neljä päivää jotka menivät aika hujauksessa ohi. Lentokoneessa matkalla takaisin Budapestin kotiin mietiskelin kummankin maan hyviä puolia, viihdyn nimittäin mainiosti kummassakin maassa - vaikka on kurjaa lähteä yhdestä paikasta, niin sinne toiseen maahan on sitten kuitenkin aina kiva palata :) ja olen kai aika onnekas, kun mulla on mahdollisuus tällä tavalla seikkailla ja elellä täällä Budapestissa. Onhan tää nimittäin loppujen lopuksi aika siisti paikka asua (nimenomaan ulkomaalaisena, unkarilaisen elämä täällä ei sitten olekaan aina niin ruusuista)! Vielä onnekkaampi oon kuitenkin ollessani suomalainen, ja jos siltä tuntuu niin voin aina palata asumaan tähän maailman parhaaseen maahan.

(Sanotaan nyt vielä että nää on nyt siis vaan mun omassa elämässä tehtyjä havaintoja ja mielipiteitä, ei siis kiveen hakattuja totuuksia Unkarin ja Suomen eroista!)


+ Kieli
Mikään ei oo mukavampi tunne kuin kuukausien ulkopuolisena ympäriinsä haahuilemisen jälkeen saapua ympäristöön, jossa ymmärrän kaiken mitä kaikki puhuvat! Tiedän myöskin miten missäkin paikassa pitää menetellä, eikä tule sellaisia sormi-suussa-tilanteita että mitäs nyt pitää tehdä. Suomeksi on myös parasta höpötellä, sillä vaikka kuinka hyvin sitä englantia puhuu niin en kuitenkaan ikinä pysty ilmaisemaan itseäni samalla tavalla kuin äidinkielellä. 
Tuli tästä mieleen se kun viime kesänä tulin takaisin Suomeen ja hämmennyin niin paljon siitä että ymmärsin kaiken mitä ympärillä puhutaan, että jatkuvasti jäin vain paikoilleni kuuntelemaan tuntemattomien keskusteluja esim ruokakaupassa.. :D 

+ Asiakaspalvelu
Suomen asiakaspalvelun laadusta voidaan olla kuka mitäkin mieltä, mutta oon aika varma että tilanteessa kuin tilanteessa se päihittää unkarilaisen palvelun. Täällä kun kävelet vaatekauppaan, myyjä todennäköisemmin vilkaisee sinua ilmeellä joka sanoo "voi ei, taas yks ärsyttävä sotkija häiritsemään minun työntekoani, huokaus, no toivottavasti se ei nyt ainakaan tule kysymään mitään", kuin tervehtii. Tätä kohtelua saa vielä todennäköisemmin jos havaitaan että olet ulkomaalainen.. On myös enemmän sääntö kuin poikkeus, että ruokakaupan kassa tuhahtaa/pyöräyttää silmiään kuullessaan ettei toinen ymmärrä unkaria :D Suomessa sen sijaan myyjille ainakin opetetaan 'asiakas on aina oikeassa' -filosofiaa, ja kun pyörähdin Kampissa muutamassa liikeessä perjantaina niin joka paikassa myyjät vähintään tervehtivät, elleivät jopa tulleet tarjoamaan apua. Olin ennen sellainen tyyppi joka inhosi myyjien "tuputtamista", mutta nykyään mua ei häiritse selittää millä asialla olen ja vaihtaa pari sanaa.

+ Puhtaus
Ja vihreys! Täällä harmaiden kerrostalojen keskellä tulee aina välillä ikävä vihreitä puita. Lisäksi mun mielestä ainakin Suomessa on oikeasti tosi puhdasta, kadut ei haise pissalle/ties mille ja joka kulmassa ei ole kasaa roskia tai lasinsiruja. Aika tiuhaan tahtiin tosin täällä Budapestissakin katuja siivotaan, mutta me kun asutaan tässä baarialueella niin esim sunnuntaiaamun koiranulkoilutuslenkit eivät aina ole niin miellyttäviä.. :D

+ Ruokakaupat
Tästä oon täälläkin maininnut jo sataan kertaan, mutta ei nää Sparit ja CBAt vaan voita Cittareita ja S-marketteja. Se valikoima; varmasti tuoreet vihannekset & hedelmät, valmiiksi marinoitu liha, kaikki erilaiset maitotuotteet jne jne jne. Ja joo tiedän että esim vihanneksia saa pienistä vihanneskaupoista, mutta mun kokemuksen mukaan ei se laatu sielläkään ole mitenkään taattu.

+ Hanavesi
Tätä ei varmaan tarvitse sen kummemmin selittää.

+ Kirjastot
Oon aina ollut kova lukemaan, tosin viime vuosina se on vähän jäänyt vähemmälle. Nyt mulla on kuitenkin niin paljon vapaa-aikaa, että mielelläni lukisin - suomeksi. Englanniksi lukeminen on mulle aina ollut opiskeluihin liittyvää, kaunokirjallisuutta oon lukenut englanniksi varmaan alle kymmenen kirjaa. Jos luen jotain hömppäkirjoja niin haluan silloin todella rentoutua ja laittaa aivot off-tilaan, ja tämä vaatii ikävä kyllä suomenkielisen tekstin :D Englanniksi lukiessa pitää aina kuitenkin jonkun verran keskittyä ja vastaan tulee tuntemattomia sanoja jotka jäävät häiritsemään ja sitten niitä pitää alkaa tarkistelemaan siinä lukemisen välissä ja ei se vaan toimi.

+ No se hyvinvointiyhteiskunta
Kyllä sen huomaa ihan tuolla kaduillakin kävellessä että kummassa maassa ihmisten asiat vaan on paremmin. Budapestissa on arviolta 2000-3000 koditonta, eikä kaduilla asuvien ihmisten näkemiseltä voi välttyä missään kaupunginosassa tai millään alueella. Siihenkin tosin turtuu pelottavan nopeasti. Muutenkin esimerkiksi palkkatilanne täällä on surkea, keskiverto kk-palkka on noin 500 euroa. Nyt viime vuosina on kasvavana trendinä nuorten poismuutto ulkomaille. Juttelin yhden mun ikäisen unkarilaisen pojan kanssa, joka valmistuu tänä kesänä ja aikoo mahdollisimman pian lähteä ulkomaille töihin, pysyvästi. Esimerkiksi Lontoossa nopeimmin kasvava maahanmuuttajien ryhmä on unkarilaiset. Tähänkään ei tietenkään kaikilla ole mahdollisuutta, niin kuin ei ylipäätään opiskeluunkaan. Mainittakoon vielä, että mun käsitys Unkarin nykytilanteesta on todella pintapuolinen, en ole varsinaisesti ottanut asioista selvää, vaan kuullut tarinoita ja kokemuksia tutuilta, pomoilta ja entisiltä opettajilta.


+ Hintataso
Vaikkei tämä "lista" nyt missään tärkeysjärjestyksessä olekaan, niin ykkösenä Unkarin vahvuuksissa on ehdottomasti hintataso. Suomalaiselle täällä on tietyt asiat (syöminen, alkoholi, julkinen liikenne) todella halpoja. Ja lisäksi kun euron suhde forinttiin on se karkeat 300, niin saa vielä kaiken lisäksi tuntea itsensä miljonääriksi kävelessään ympäriinsä kymppitonnin seteleitä taskussa :D nyt siihen on tietysti tottunut, mutta silloin aluksi tuntui että elän täällä kuin kuningas. Tosin täälläkin koko ajan on hinnat nousussa. Esimerkkeinä hinnoista voisin nyt antaa vaikka että tuore patonki leipomossa maksaa 30snt, julkisen liikenteen kertalippu 1,10e, olut baarissa noin 1,5e, viinipullon kaupassa saa alle kahdella eurolla, pizzan pizzeriassa saa vitosella ja Big Mac -ateria kustantaa n. 2,7 euroa. Toiset asiat täällä ovat yleiseen hintaluokkaan nähden kalliita, kuten esim. vaatteet, teknologia, Subway (:D), ja esimerkiksi pakastepizza supermarketissa maksaa lähes puolet pizzerian pizzasta. 

+ Kansainväliset ketjut
Toisin kuin Suomessa, täältä löytyvät ravintolaketjut kuten Starbucks (no okei, Helsinki-Vantaan kentältä löytyy se yksi), KFC, Burger King, Costa Coffee ja TGI Fridays. Vaatekauppojen tarjonta täällä on mun makuun loistava (vaikka hinnat onkin samat kuin Suomessa), täältä löytyy mm. Stradivarius, Bershka, Pull&Bear, New Yorker ja Mango. Lisäksi täältä löytyy suurimpien merkkien omat liikkeet, kuten Gucci, Dior, Louis Vuitton jne. Mua ilahduttaa suuresti saksalaiset (?) ketjut Rossmann ja DM, joista löydän saman katon alta lähes kaiken kauneudenhoitoon liittyvän järkevään hintaan. Suomessa kun vaihtoehtoina on supermarketit ja Emotion/Stockmann Beauty tms.

+ Yöelämä
Tätäkään en voi tarpeeksi hehkuttaa! Kaikkea kaikille -periaatteella mennään, bileet jatkuu aamuun asti ja joka paikka on aina täynnä. Lisäksi jos siltä tuntuu niin juhlimaan voi lähteä vaikka maanantaina, etkä ole ainut. Ja mikä parasta, halvalla pääsee :D Nyt en ole viime aikoina hirveästi käynyt ulkona, mutta saa nähdä kun kesä tästä alkaa..

+ Ilmasto
Oon lämmön ystävä, ja Unkarissa pitäisi olla lämpimämpää kuin Suomessa. (Viime kesäkuussa +40 ja kevät alkoi maaliskuussa.) Tällä hetkellä tilannehan ei taida ihan niin olla, mitä nyt olen Facebookista lukenut suomalaisten kavereiden ranta-päivityksiä ja itse hiippailen ulkona takki päällä.. Sääennustekaan ei näytä kovin hyvältä, mutta pakko sen helteen on palata jossain vaiheessa! :D

+ Suurkaupunki
Vaikkei Budapestia 2 miljoonalla asukkaallaan taideta ihan suurkaupungiksi lukea, siltä se kuitenkin mulle tuntuu :D Tälläinen 24/7 elämä sopii mulle hyvin ja pidän siitä, että ihmisiä on aina liikkeellä. Lisäksi en edelleenkään tunne tätä kaupunkia läheskään kokonaan, esimerkiksi Budan puoli on täysin tuntematon ja osaa nähtävyyksistään en ole vielä katsastanut. Täällä on lukemattomia kivoja ravintoloita ja muita paikkoja, jotka ovat varmasti käymisen arvoisia mutta joista en ole vielä kuullutkaan!

Tätäkin listaa voisin jatkaa loputtomiin, mutta nää oli nyt päällimmäisiä ajatuksia. Nää kaikki asiat kun saisi samaan maahan, ja lisäksi kaikki perhe ja kaikki kaverit vielä sinne mukaan niin eipä olis mulla ainakaan mitään valittamista! Tosin huomasin tossa sellaisen ilahduttavan uutisen, että Norwegian aloitti suorat lennot Budapest-Helsinki -reitillä, mikä toivottavasti ainakin helpottaa mun elämää jonkun verran :) Tänäkin vuonna kun on varmaan vielä monen monta BUD-HEL lentoa edessä.

2 kommenttia:

 1. Samaa mieltä olen kanssasi - noin yleensä samat jutut huomaan ja koen. Kadessa maassa elely toimii ihan hyvin, varsinkin kun voi itse päättää milloin on missäkin - eläkeläisen etu!!

  Muuten lähetystön kirjastossa on suomenkielistä lukemista, on "kerrätyskaappi" missä on sekalaista lukemista (tai oli ainakin, en ole vähään aikaan vilkuillut sinne).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa hyvä tietää, siellä olis muutenkin ihan kiva käydä :)

   Poista