torstai 27. helmikuuta 2014

töissä Unkarissa - part 1

Tiedattehan sen tunteen, kun tuntuu etta selittaa jotain yhta ja samaa tarinaa aina vain uudestaan ja uudestaan? On vaikka tapahtunut jotain suurta, josta pitaa sitten kertoa kaikille, mutta jossain vaiheessa alkaa jo tympia koko juttu kun sen on joutunut jo kertomaan niin monesti.

Kuten viimeksi mainitsin olen nykyaan muutaman kerran viikossa toissa yhdessa baarissa. Suuri osa baarin asiakkaista on ulkomaalaisia kuten allekirjoittanutkin, mutta toki niita unkarilaisiakin riittaa. Olen myos ainoa epa-unkarilainen tyontekija ja sekos vasta on asiakkaille hammentavaa. Ymmarran kylla yksinkertaiset tilaukset unkariksi ja osaan sanoa loppusumman sun muut, mutta valilla tulee niita hetkia kun joudun paljastamaan ulkomaalaisuuteni. Olen havainnut, etta useimmat asiakaskohtaamiset sujuvat aika lailla kahta tiettya kaavaa noudattaen.

Yleensa tilanne kulkee suunnilleen nain:

asiakas: *jotainunkariksi*
Laura: (ottaa jo valmiiksi pahoittelevan hymyn kasvoilleen ja huokaisee sisaisesti) Valitettavasti en puhu unkaria, miten voin auttaa?
asiakas: (noin kolmen sekunnin totaalinen jaatyminen, epauskoinen katse, paniikinomainen palyily ymparille etta eiko taalla tosiaan ole toista tarjoilijaa pelastamassa tilannetta) "epamaaraista muminaa"
Laura: Juu, haen jonkun toisen tahan, pieni hetki.

TAI jos kyseessa on ulkomaalainen tai erityisen rohkea unkarilainen asiakas:

asiakas: *tilaa juomaa unkariksi*
Laura: *vastaa englanniksi*
asiakas: Ahaa et olekaan unkarilainen! Mista olet?
Laura: Suomesta
asiakas: Aa Suomi! (Tahan valiin joku satunnainen hassu tokaisu minka asiakas on oppinut suomeksi (esimerkiksi "perkeleen mukula" on kuultu)/tarina Suomen matkalta 20 vuoden takaa/"Suomessa juodaan paljon viinaa!"/"suomihan on unkarin sisarkieli, onko niilla mitaan yhteisia sanoja?")
asiakas: Jaahas, miten olet Unkariin eksynyt? Opiskeletko taalla?
Laura: No, alunperin olin taalla vaihto-opiskelijana ja sitten tapasin poikaystavani ja tulin takaisin tanne. En opiskele enaa, olen nyt vain taalla baarissa toissa.
asiakas: Heh heh niinpa tietysti ("ymmartavainen hymy"), kauanko olet ollut taalla?
Laura: Tulin kaksi vuotta sitten ensimmaisen kerran mutta olen ollut tassa valissa pitkia aikoja Suomessakin.
asiakas: So, you like Budapest??? (tama vain kun kyseessa on unkarilainen asiakas) (kuvittele tuohon kommenttiin vahva venalais-Borat-aksentti)
Laura: Kylla kylla, tosi paljon! (Ainoa oikea vastaus ks. kysymykseen.)

Onneksi baarissa kay paljon vakioasiakkaita, jotka ovat jo tottuneet tahan hakellyttavaan tosiasiaan etta unkarilaisessa skottibaarissa tosiaan on suomalainen, unkaria osaamaton baarimikko :D No myonnetaan, onhan sen varmaan aika yllattava yhdistelma. Tuntuu vaan etten enaa jaksa yhdellekaan ihmiselle alkaa selittaa kuka olen, mista olen ja mita taalla teen. Seuraavalla kerralla voisin keksia itselleni jonkun toisen tarinan, mahdollisuudet ovat rajattomat :D

---

Mun piti ensin julkaista vain tuo ylempi teksti ja pitaa tama tallaisena hassuttelujuttuna, mutta viime aikoina tuo tyopaikka on tuonut mulle niin paljon stressia ja pahaa mielta, etta jospa tanne avautuminen vahan helpottaisi.

Olen ollut ravintola-alalla aiemmin Suomessa toissa ensin pikkuruisessa ja hiljaisessa kahvilassa seka sitten lentokentalla vahan isommassa ja kiireisemmassa kahvilassa. Kokemusta ei siis ole ihan alyttomasti, mutta uskon silti voivani sanoa etta taalla Unkarissa hoidetaan asiat TAYSIN eri tavalla kuin Suomessa :D eika todellakaan mitenkaan hyvassa mielessa. Toisaalta mita olen ihmisilta kysellyt niin tama nykyinen tyopaikkani saattaa hyvinkin olla poikkeus jopa taalla Budapestissa.. En nyt viitsi ihan hirvean tarkkaan kirjoittaa mita kaikkea siella on meneillaan, mutta kaikki asiat hoidetaan sellaisella "vahan sinnepain" -periaatteella.

Jos lahdetaan nyt vaikka siita, etta mulla ei ollut minkaannakoista koulutusta tai perehdytysta kun tuolla aloitin, vaan samantien vaan hommiin ilman mitaan aiempaa kokemusta baarissa tyoskentelysta. On mielenkiintoista esimerkiksi opetella kassan kayttoa omin pain kun kaikki on kielella jota et ymmarra :D Lentokentalla mulla oli erilaisia koulutuksia varmaan lahemmas kymmenen siina kolmessa kuukaudessa mita siella olin. 

Palkka tulee kateisena ja tuntipalkka on niin mitaton etten edes kehtaa sanoa sita kenellekaan. Jos mietit nyt mielessasi etta mikahan voisi olla pienin mahdollinen tuntipalkka baarimikolle Unkarissa, niin ota siita viela puolet pois ja ollaan varmaan aika lahella :D En oikeasti ymmarra miten nailla palkoilla taalla voi kukaan elaa.

Henkilokunnan vaihtuvuus tuolla on aivan kasittamatonta. Aloitin tosiaan tammikuun lopussa ja siina ajassa tuolta on lahtenyt kolme henkea ja tullut kolme uutta, ja kaikki naista uusistakin ovat lopettamassa. Voin kuvitella kuinka rankkaa on omistaa yritys jonka koko henkilokunta on vaihtumassa viimeistakin tyontekijaa myoten. Toisaalta, jos esimiehen tapa antaa kritiikkia tyontekijoilleen on huutaa heille asiakkaiden ja muiden tyontekijoiden edessa, onko mikaan ihmekaan etta tyosuhteet eivat valttamatta kesta.

Omistajat tuolla ovat tosin melko, hmm, rahaorientoituneita (paremman sanan puutteessa keksin itse uuden). Eli siis tyontekijat ovat heille vain lahinna valine tehda rahaa, taalla ei tunneta mitaan tyohyvinvointia ja esimerkiksi 12-tuntiset paivat ovat ihan normi. Maarattyja taukoja ei ole, niita voi pitaa jos sattuu ehtimaan. Usein vaan sattuu olemaan niin kiire ettei 7-tuntisen paivan aikana ehdi suunnilleen vettakaan horppaamaan. Jotkut Suomen ilta/yo/viikonloppu-lisat ovat taalla vain kaukainen unelma, en ole edes viitsinyt mainita kenellekaan etta hei meilla Suomessa saisi naista 12h sunnuntaivuoroista tuplapalkan.. Ainiin, ja ei saada pitaa tippeja itsellamme.

Etta semmoinen tyopaikka. Noin viikko sitten siella tapahtui niin havyton juttu, joka Suomessa sotisi kaikkia mahdollisia tyontekijan oikeuksia vastaan (taallahan niita ei ole) etta paatin silta seisomalta lopettaa, ja siita syysta kehtasin nain negatiivisen postauksenkin julkaista :D Mainitaan nyt viela etta jos joku jostain selvittaa mika tama kyseinen paikka on, niin asiakkaana siella on varmasti aivan mainiota olla, tyontekijana ei niinkaan. 

Ajattelen taman itse niin etta mulla on aina ollut niin ihania pomoja ja kivoja tyopaikkoja, etta pitihan sita joku hirvityskin matkalle osua. Etsinta siis jatkukoon ja toivottavasti part 2 tulee olemaan hieman positiivisempi. 

9 kommenttia:

 1. No jopas oli paikka...onneksi lähdit kävelemään...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei mikään unelmien työpaikka :)

   Poista
 2. No höh :( kuulostaa kamalalle.

  Jos on uusi paikka edelleen hakusessa, niin alla muutama linkki.
  Taisinkin mainita, että kannattaa tutkailla isojen puljujen työpaikkasivuja, koska Budapestissa on tosi paljon kansainvälisten firmojen "service centtereitä" jotka tukee euroopan maita ja monesti etsitään esim just suomenkielen puhujia.
  Profession.hu löytyy esim (toivottavasti linkki toimii) http://www.profession.hu/allasok/budapest/1,0,23,0,0,0,75
  (eli hakuun vaan Budapest ja "nyelv" valikosta Finn, niin sitä kannattaa tutkia.

  Samoin monster.hu - laittaa hakuun Budapest ja keywordikdi Finnish ni löytyy esim: http://allasok.monster.hu/allas/?q=Finnish&where=Budapest&cy=hu (jos linkki toimii...)

  Jos joku kiinnostaa niin kannattaa kyllä hakea, joskus voi olla että kielitaito, niinkin harvinainen kun suomi, on niin vaikea saada, että se on etu muihin kriteereihin nähden. Ei tietysti aina näin ole, mutta voi olla.

  Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva, noista oli paljon apua :) nyt on ainakin entistä enemmän motivaatiota löytää hyvä työpaikka, hakemuksia vaan menemään siis :D

   Poista
 3. Laittelin sulle jo spostia, mutta aattelin tässä vielä vähän kysellä :) millanen sää siellä yleensä on vapun aikaan ja tiedätkö ravintolaa, jossa sais perinteistä Unkarilaista ruokaa? Kiitos paljon etukäteen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja voitko ottaa ton sanavahvistuksen pois?:D

   Poista
  2. Sain yhessä vaiheessa hirveesti roskakommentteja niin laitoin ton vahvistuksen, voin ottaa sen pois mut jos niitä spammeja alkaa taas tulla nii laitan sen sit takasin :/

   Ja viime ja toissa vappuna oli joku +30 eli ihan jees :) tosta ravintolasta en osaa sanoa mitään koska en yhtään tykkää unkarilaisesta ruoasta :D

   Poista
 4. Tsemppiä uuden työpaikan etsintään! Jos yhtään helpottaa, niin munkin eka duunipaikka täällä Belgiassa oli totaalinen katastrofi (nimenomaan tällainen service center-tyylinen työ missä tein töitä suomeksi ja enkuksi). :D Olihan se aikamoinen pettymys ja irtisanoutuminen tuntui ihan kamalalta kun tiesin, että uuden työpaikan löytäminen olisi haastavaa kun en osaa paikallista kieltä vielä niin hyvin, mutta parempi näin. Uutta matoa vaan koukkuun ja silleen. :)

  Tuli muuten mieleen, että opiskeletko sä tällä hetkellä unkarin kieltä? Käytkö jollakin kurssilla tms.?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä tarvitaan :D saa nähdä miten tässä nyt käy.

   Ja en tällä hetkellä opiskele unkaria ihan siitä syystä että ilman työpaikkaa kun oon niin yritän pitää joka pennistä kiinni :) kävin alkeiskurssin viime vuonna ja käytännön kielitaidon kannalta edistyminen oli niin hidasta ettei se kyllä vaikuta työpaikan saantiin mitenkään. Ehkä jos olisi tässä 2v aikaa opiskella niin sen jälkeen vois sanoa että hallitsee unkarin, ainakin mun kohdalla :D

   Poista