maanantai 26. toukokuuta 2014

uusia tuulia

Heips täältä helteisestä Unkarista!

Tässä kevään aikana Budapestissa on tapahtunut muutamia pieniä ja vähän isompiakin uudistuksia, joista olen jo jonkun aikaa ajatellut kirjoittaa. Kaksi näistä uusista jutuista koskettavat suoraan mun jokapäiväistä elämää, nimittäin alakertaan tullut uusi kuppila ja -TADAA- meidän taloyhtiön uudet kierrätyssysteemit! Just viime kuussa kirjoitin tänne että olen kotona Suomessa tottunut kierrättämään roskat, mutta täällä Budapestin kotona siihen ei ole ollut mahdollisuutta ja että se harmittaa. No, sillä aikaa kun olin Suomessa lomalla niin taloyhtiö oli pistänyt hulinaksi ja tuonut roskakatokseen omat säiliöt paperille/pahville ja muoville, wohoo! Kuulostaa varmaan tosi laimeelta, mutta mä ilahduin suuresti kun tämän huomasin. Hakan tietty pitää kierrätystä ihan hömppänä, mutta tekee silti niin kuin käsketään pyydetään ja vie kiltisti pahvit omaan lootaansa :D Niin ja sen lisäksi tänne asennettiin vihdoin uusi kunnollinen alaovi joka lukkiutuu joka ilta kuudelta, joten kaikenmaailman hiipparit ja pussikaljoittelijat joutuvat nyt etsimään uuden hengauspaikan meidän sisäpihan tilalle. Jes.

Tosin heti kun päästiin eroon näistä hengailijoista niin saatiin uusi pain in the ass.. Nimittäin se alakerran uusi pubi ei sitten olekaan niin kiva juttu kuin ensin ajattelin. Siinä samassa liiketilassa oli aiemminkin kahvila, sellainen kivannäköinen ja rauhallinen, jossa kävin kerran syömässä (mutta ruoka oli niin pahaa etten toiste mennyt). Muutama viikko sitten siellä vaihtuivat omistajat ja koko paikka pistettiin uusiksi imagoa myöten, ja täytyy kyllä myöntää että asiakkaita näkyy olevan selvästi enemmän kuin aiemmin. Harmillista tässä on se, että tämä uusi kuppila on siirtänyt kaiuttimet ja screenit terassille ja koittaa ilmeisesti houkutella asiakkaita luukuttamalla bilebiisejä niin kovaa kuin kajareista lähtee, mikä ei ole meille yläkerrassa asuville ihmisille kovin miellyttävää. Viimeiset 3-4 viikkoa ollaan "saatu" lähes joka ilta kuunnella tuntitolkulla musiikkia (tai fudispelien selostusta), joka soi oikeasti niin kovalla ettei siltä pääse karkuun vaikka menisi asunnon perimmäiseen huoneeseen suljettujen ovien taakse piiloon korvatulpat korvissaan.

Monet asukkaat ovat käyneet tästä valittamassa ja poliisitkin on soitettu jo viitisen kertaa, mutta mikään ei tunnu menevän perille, vaan nämä kuppilan omistajat vain toteavat että "mitäs asutte täällä jos kerran melu haittaa, onhan tuossa viereiselläkin kadulla vaikka kuinka monta baaria". Onhan siellä baareja juu, mutta ne kaikki soittavat musiikkia sisätiloissa, eivät ulkona kadulla meidän ikkunoiden ja parvekkeiden alla. Seuraavaksi kokeillaan jospa saataisiin kerättyä adressi täyteen nimiä ja sillä jotain muutosta aikaan, saa nähdä. Tuntuu että mulla on aina jotain valitettavaa tästä meidän asuinpaikasta, mutta oikeasti jos joudun koko kesän elämään kuin alakerrassa olisi jotkut festarit menossa niin saatan tulla hulluksi.

Suurin uusi asia, joka vaikuttaa muidenkin kuin vain mun henkilökohtaiseen elämään, on parlamentin alueen (lähes) valmistunut remontti. Sitä on tosiaan tässä ainakin viimeisen vuoden ajan laitettu uuteen uskoon, mutta mä olin oikeastaan unohtanut koko homman kun en siellä liiku kovinkaan usein. Jokin aika sitten oltiin kuitenkin menossa Locan kanssa Margit-saarelle ja ajattelin huvikseni mennä sinne eri reittiä kuin yleensä ja kävellä tällä kertaa parlamentin ohi. Ja onneksi menin! Koko se alue oli työmaata kun sen viimeksi näin, ja olin oikeasti tosi vaikuttunut tästä lopputuloksesta. Unkarin parlamenttitalo on yksi maailman suurimmista parlamenttitaloista (en ole varma mutta olisiko ollut peräti toiseksi suurin Lontoon parlamentin jälkeen?), lisäksi se on myös yksi Budapestin suurimmista nähtävyyksistä, esiintyy lähes aina Budapestista kertovien juttujen kuvituksessa ja toimii käytännössä Budapestin symbolina. Aiemmin parlamenttitalon ympäristö autoteineen kaikkineen ei ollut kovin turisti-ystävällinen, mutta nyt koko alue oli rauhoitettu vain jalankulkijoille ja ratikalle. Tästä paljon plussaa! Lisäksi talon edessä ja sivulla on kivoja nurmikkoalueita ja vesiallas, jotka lisäävät viihtyvyyttä ja ovat tietenkin paljon kuvauksellisemmat kuin se niiden paikoilla aiemmin sijainnut autotie.
Koko suuri aukio on vain ja ainoastaan jalankulkijoille, lukuunottamatta noita kaksia ratikkakiskoja. Ennen tuossa kuvan etualalla oli iso ja vilkas autotie.

Vähän on vielä kesken, tähän tulee ilmeisesti jokin muistomerkki.Lisäksi uutena juttuna mun henkkoht lemppari: jalankulkuyhteys joenvarrelle. Budapest on rakennettu sillä tavalla tyhmästi, että suoraan Tonavan varrelle ei pääse kuljeskelemaan kuin pienellä pätkällä kaupungin keskustan kohdalla (muuten parhaat näköalareitit on varattu vain autoille). Kaiken lisäksi tällä jalankulkijoiden pikku kaistaleella oli se huono puoli, että jos jokivarrelle lähtee kävelemään Szechenyi-sillan kohdalta Margit-saarelle päin, niin saa joko tosiaan kävellä sinne saarelle asti (no ei nyt ehkä ihan), kääntyä jossain vaiheessa takaisin, tai suosittuna vaihtoehtona oli poukkoilla luvattomasti ja vähän vaarallisestikin aitojen ja autotien yli parlamenttitalon kohdalla. Nyt siis tähän samaiseen kohtaan oli laitettu suojatie ja liikennevalot, jee jee jee :)Mut tekee jotenkin tosi onnelliseksi kun täällä nähdään vaivaa paikkojen uudistamiseen ja yleisen ilmeen kohentamiseen. Parlamentin ja Erszébet terin kunnostus saa multa täydet pisteet ja sanoinkin Hakanille että onpa oikeesti tosi kiva että kun lähdetään uudistamaan jotain, niin se lopputulos tosiaan on parempi kuin entinen. Täällä kun käy vuosi vuodelta enemmän matkailijoita niin on mahtavaa, että kaupunki pyrkii vastaamaan ihmisten tarpeisiin. Vielä kun se ihana jokiranta saataisiin jalankulkijoille sopivaksi! Täällä tehdään myös koko ajan paljon julkisivuremontteja, esimerkiksi meitä vastapäätä on yksi rakennus joka on ollut jo vuosia tyhjillään ja sitä on nyt tällä viikolla alettu remontoimaan hurjalla vauhdilla. Tää rakennus on ilmeisesti ennen toiminut poliisiasemana, saa nähdä tuleeko siihen nyt asuntoja vai jotain ihan muuta.

Toiseksi viimeinen uutuus josta halusin teille kertoa on Budapestin uudet Bubi-pyörät. Eli siis tässä kevään aikana keskustaan alkoi tupsahdella ympäriinsä vihreiden pyörien rykelmiä, joiden näkemiseltä ei varmasti ole voinut välttyä jos on täällä käynyt. Kyseessä on Budapestin kaupungin kauan suunnittelema kaupunkipyörä-hanke. (Muistan miten Helsingissä kokeiltiin samaa jokunen vuosi sitten ja se taisi päättyä siihen kun kaikki pyörät yksitellen varastettiin, hah.) Näitä Budapestin pyöriä voi vuokrata joko muutamaksi tunniksi, pariksi päiväksi tai sitten vaikkapa puoleksi vuodeksi.

Olisin halunnut kirjoittaa näistä sellaisen omiin kokemuksiini perustuvan raportin, mutta pyörät on vielä toistaiseksi testaamatta (koska ensin ei saatu aikaiseksi ja sitten tuli liian kuuma). En siis ihan tarkkaan tiedä kuinka tuo vuokraussysteemi toimii, mutta katselin noita hintoja yksi päivä ja esimerkiksi kahden tunnin vuokraus maksaa 1500 forinttia eli viitisen euroa. Toisaalta mietin miten pyöräily täällä mahtaa oikein onnistua, kun vaihtoehtona on joko autojen seassa tai sitten kapeilla yksisuuntaisilla kujilla pyöräileminen.. Mä kun oon tälläinen tyyppi, joka jatkuvasti kolhii itseään ja on aina mustelmilla joka paikasta, niin olisi varmaan parasta lähteä testaamaan pyöräilyä vähintään kypärän kanssa :D

Kuva täältä
Noniin, sitten se vika ja samalla tärkein uusi uutinen! Viikon kuluttua meille saapuu uusi pieni perheenjäsen nimeltänsä Teddy (*pidätämme oikeuden mahdolliseen nimenmuutokseen*). Vähän jännittää miten Loca suhtautuu uuteen tulokkaaseen ja muutenkin millaista se koiranpennun kanssa elo onkaan, omista kokemuksista kun on se 11 vuotta aikaa.. Mutta tästä kaikesta varrrmasti lisää jatkossa :)


Teddy 4 vko 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti