lauantai 23. elokuuta 2014

teddy-päivitys

Ajattelin vähän kirjata ylös Teddyn kuulumisia - enimmäkseen mua itseäni varten (näitä on kiva lukea aina jälkeenpäin), mutta ehkä tämä saattaa jotakuta muutakin kiinnostaa. Jos koirajutut on ihan evvk niin voin jo nyt varoittaa, että tässä postauksessa ei muuta sisältöä tule olemaan.

Teddy on nyt siis reilun 4 kuukauden ikäinen (synt. 11.04.2014) ja on kasvanut ihan hirveästi siitä pikkuriiviöstä joka meille muutti toukokuun lopussa. Riiviö hän se on edelleenkin, mutta onneksi astetta rauhallisempi ja hitusen paremmin käyttäytyvä. Kooltaan Teddy on jo Locaa korkeampi ja painokin on jo 6kg eli tuplat siitä mitä se oli meille tullessa. Tähän väliin sellainen tietoisku, että jackrussellinterriereitä on siis kahta tyyppiä; 1. jackrussell (Loca) 2. parsonrussell, joilla yleensä on pitkä karva mutta lyhytkarvaisia versioita eli Teddyjä on olemassa. Tästä syystä Teddyllä ja Localla on ihan eri ruumiinrakenteet jos joku on sitä pohtinut.

Teddy 2 kk & 4 kk


Ei olla hirveästi opetettu sille mitään "temppuja", vaan enemmänkin sellasia jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taitoja. Teddy osaa lenkiltä tultaessa jäädä ovelle odottamaan tassujen puhdistusta ja ruoka-aikana pyydettäessä istuu ja odottaa lupaa syömiseen. Treeniä tarvitaan vielä ulkona liikkuessa, vieraat koirat kun olisi aina ihan pakko päästä tapaamaan. Loca on tässä ehkä maailman surkein esimerkki ja kovasti yritän saada Teddystä vähän sosiaalisemman tapauksen :D Puistossa vapaana ollessa Teddy saa vapaasti tutustua kaikenlaisiin koiriin, tosin koirat joilla säkäkorkeus on metrin ja yli aiheuttavat Teddyssä kauhunsekaista hepulointia ja päätäpahkaa karkuun juoksemisen.

Sellainen jatkuva joka paikan tuhoaminen, kuten verhojen ja sohvan syöminen on pääosin jäänyt (thankgod), mutta edelleen tilaisuuden saadessaan repii kyllä riekaleiksi kaiken mahdollisen. Teddyn käsittelyssä on tässä parin kuukauden aikana käynyt näin esimerkkinä tietokoneen laturi, kuulokkeet, pari meikkikynää ja tavallista kynää, Hakanin veljen passi (jep..), yksi kenkäpari ja monen monet puhdistusliinat ja muovipussit. Kaikki syötävä katoaa pöydiltä salamannopeasti jos Teddylle erehtyy kääntämään selän, mutta valvonnan alla se ei onneksi (enää aina) yritä päästä osingoille. Aika hyvin tässä on kyllä itse kukin oppinut huoneesta poistuessaan nostelemaan kaikki irtoesineet korkealle Teddyn ulottumattomiin.

Nyt viimeisen viikon aikana Teddy on alkanut nostaa jalkaa kuin isot koirat konsanaan, tosin kolmella jalalla seisominen on vielä sen verran huterannäköistä touhua ettei sitä aikuiseksi voisi kyllä luulla mitenkään :D Sisäsiisteystreeni sujuu mun mielestä ihan hyvin, vuorokaudessa se tekee ehkä kahdet pissat paperille ja muuten jaksaa jo pidättää lenkkiin asti. Nythän Hakan on kesälomalla eli päivisin kotona, mutta parin viikon päästä jatkuu luennot ja koirat joutuvat sitten olemaan täällä keskenään.
Teddy ja Loca ovat kuin paita ja peppu. Luulen että Locaan iski pieni alkushokki silloin kuin Teddy tuli meille, ainakin yksi näkyvä reaktio minkä Locassa silloin huomasin oli se ettei se halunnut pariin ensimmäiseen viikkoon leikkiä ihmisten kanssa enää ollenkaan, vaan pelkästään Teddyn. Sekin siis meni parin viikon jälkeen ohi ja Loca alkoi taas pyytämään meitä ihmisiäkin leikkimään kanssaan ja alkoi entiseen tapaansa kantamaan meidän eteen milloin mitäkin lelua heitettäväksi ja revittäväksi.

Pääasiallinen tarkoitus toisen koiran ottamisessa oli saada Localle kaveri, ja tää meni kyllä niin nappiin. Jos vien koiria erikseen ulos, niin niiden jälleennäkeminen on aina oikein riemullinen vaikka kyse on jostain muutaman kymmenen minuutin erossaolosta :D Luulen että Teddy ja Loca tykkäävät toisistaan enemmän kuin musta tai Hakanista.. 

Loca ei ikinä ole hirveästi tykännyt leikkiä muiden koirien kanssa, vaan puistossakin mielummin tekee omia juttujaan ja nuuskuttelee yksinään, mutta Teddyn kanssa Loca rakastaa riehua. Niillä on kaksi eri leikkiä; joko ”leikkitappelevat” eli näykkivät toisiaan kauhean kovaäänisen murinan saattelemana ja jahtaavat toisiaan huoneesta toiseen, tai sitten ne nyhjäävät kylki kyljessä sohvalla ja mussuttavat toistensa leukoja, korvia tai jotain yhteistä lelua.Loca on myös suurena apuna meille Teddyn koulutuksessa. Jos Teddy tekee jotain kyseenalaista, kuten varastaa vaikka jonkun vaatekappaleen, Loca katsoo ja odottaa torutaanko Teddyä, ja jos torutaan niin Loca juoksee sen luokse ja vetää korvasta tai jalasta :D Jos taas Teddy tekee jotain selvästi kiellettyä, kuten repii sohvaa, ei Loca edes odota ihmisten reaktiota vaan menee suoraan Teddyn luokse keskeyttämään sen touhut. Loca ei ole juurikaan yhtään mustasukkainen Teddyn saamasta huomiosta tai ole menettänyt kärsivällisyyttään sen kanssa, ainoastaan nukkumaan mentäessä jos Teddy tunkee Locan kylkeen, niin saa kyllä lähtöpassit nopeasti. 

Alussa Teddy ei ollut ollenkaan tervetullut Locan omaan petiin, mutta nykyään hänelle on myönnetty pääsy sinne. Lisäksi vielä ihan muutama viikko sitten Loca ei antanut Teddyn syödä luita ollenkaan, vaan hyökkäsi aika rajustikin Teddyn kimppuun, mutta ainakin toistaiseksi tämäkin on mennyt ohi. Teddy-raukka on tosin niin traumatisoitunut, ettei uskalla syödä luuta jos Loca on samassa huoneessa vaan tiputtaa luun maahan ja juoksee jo valmiiksi pakoon :D Teddyn hampaat vaihtuvat nyt ja järsimisen tarve hänellä on melko kova, joten luut ovat kyllä tarpeen ja yleensä vien Teddyn ja luun toiseen huoneeseen turvaan Localta.

Muuten Teddy on yllättävän samankaltainen kuin Loca, johtuneeko sitten (melkein) samasta rodusta, Locan vaikutuksesta vai onko ihan sattumaa. Molemmat ovat hirveän ihmisrakkaita ja tykkäävät olla sylissä ja vieressä ja ylipäätään mukana kaikessa mitä täällä tapahtuu. Molemmat myös rakastavat makoilla parvekkeella auringossa ja nukkua peiton alla pimeässä ja lämpimässä. Ikävä kyllä Teddyyn on tarttunut Localta myös huonot puolet, kuten käytävältä kuuluville äänille räksytys ja vastapäisen talon parvekkeilla hengaileville naapureille haukkuminen. Teddy kyllä rakastaa kaikkia uusia ihmisiä ja saamaansa huomiota, ei yleensä ulkona päästä suunnilleen kotikatua pidemmälle ilman että joku tulee silittämään ja lepertelemään. Ennen Teddyä Loca ei välittänyt yhtään vieraista ihmisistä, jotka tulivat kadulla silittämään, mutta nykyään senkin on saatava osansa tästä kaikesta :D

Teddy on ulkona hirveän kiinnostunut lapsista, linnuista ja busseista ja kaikesta mahdollisesta syötävästä. Loca pelkää kaikkia kovia ääniä, kuten äkillisiä pamahduksia ja kovaäänistä musiikkia, mutta Teddy ei ilmeisesti edes huomaa moisia. Ainoa mitä Teddy on ainakaan mun nähden ikinä pelästynyt, oli katua lakaiseva mies (tai siis lähinnä sitä luutaa se säikähti), mutta nykyään nekin ovat Teddylle lähinnä vain potentiaalisia leikkikavereita (ne luudat, siis). Lisäksi Teddyä pelottaa kotona mun jättikokoinen nallekarhu, Teddy pelkää teddyä, hehheh.. Imuri, ilotulitukset ja ukkonen eivät myöskään Teddyä pahemmin hetkauta. Kaikesta (uhka)rohkeudestaan huolimatta Teddylle ei ole ihme kyllä naaman osunutta ampiaisen pistoa lukuunottamatta sattunut mitään..

Ollaan treenattu myös metrolla ajelua ja siinäkään ei ole Teddylle muuta ongelmaa, kuin että ei millään jaksaisi pysyä paikallaan niin kauaa (puhutaan siis jostain 5-10min metromatkasta..). Loca taas mielellään menee metroon, koska tietää että matkan loppupäässä odottaa puisto, mutta varsinaisen matkan aikana se stressaantuu, läähättää ja yrittää juosta ulos jokaisella pysäkillä. Oon ajatellut että jos kerta selviän metromatkasta näiden kahden kanssa, niin selviän mistä vain :D

Teddyn ensimmäinen uimis-kokemus


Tähän väliin tuli mieleen, että en olekaan tainnut täällä mainita mistä Teddyn nimi oikein tuli. Siinä vaiheessa kun oltiin päätetty ottaa koiranpentu, aloin tietysti heti pohtia mahdollisia nimiä tulevalle hauvalle. Mietin niitä oikeasti päivät pitkät, ensin tyttökoirien nimiä ja sitten suunnitelman muututtua poikien nimiä, ja aina hyvän keksittyäni esitin sen Hakanille jolle ei ikinä kelvannut mikään :D Jos oltaisiin otettu tyttökoira niin olisin varmaan halunnut sen nimeksi Mini.

En muista enää yhtäkään pojannimen ehdotusta, mutta Teddy tuli siitä kun pohdittiin asiaa mun serkun kanssa, joka ehdotti nimeksi Barney (How I Met Your Motherin mukaan, tietenkin). En oikein Barneysta innostunut, mutta siitä tuli mieleen Ted josta taas hoksasin Teddyn. Kysyin Hakanin mielipidettä ja Teddy oli kirjaimellisesti ensimmäinen nimi josta me molemmat tykättiin, joten se sitten jäi :D Jätin vielä muutosvaraa siihen kun varsinaisesti tavattiin uusi pentu, koska mitä jos se ei näytäkkään yhtään Teddyltä.. Mutta Teddy oli Teddy ja piste. Sittemmin tosin tajusin että olisi pitänyt antaa Teddylle joku H:lla alkava nimi, niin oltaisiin L&H ja L&H eli Laura&Hakan ja Loca&H-----, mihin Hakan ehdotti Teddylle uutta nimeä Hummus. Vaikka idea olikin kovin houkutteleva niin eiköhän Teddy pysy ihan vaan alkuperäisessä nimessään :D

Loppuun vielä pari videota jotka voisi otsikoida vaikka että "This is what I'm dealing with".
t. Crazy Dog Lady

5 kommenttia:

 1. Kiva postaus ja voi miten suloinen Teddy on! :-)
  Tuli muuten mieleen, että ostitteko te Teddyn ihan "viralliselta" kasvattajalta? Kun mä jotenkin muistelisin, että te sovitte pennun hakupaikaksi jonkin puiston ja se vähän särähti korvaan tällaiselle, joka on tottunut tapaamaan koiriensa kasvattajat useampaan kertaan heidän kotonaan jne. jo ennen pennun kotiutumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostettiin se ihan "viralliselta" kasvattajalta joo, samalta kasvattajalta kuin Locakin eli oltiin tuttuja jo ennestään. Sovittiin tapaamispaikaksi puisto, koska ks. kasvattaja ei asu Budapestissa ja tavattiin puolimatkassa, meillä kun ei autoa ole. En ikinä ostaisi pentua pentutehtailijalta jos siihen viittaat.

   Poista
  2. On hyvä myös muistaa että jos kirjoitan tänne blogiin tällä nykyisellä tahdilla eli muutaman viikon välein, niin en täällä mainitse jokaista yksityiskohtaa joka asiasta :)

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta, se selventää asiaa paljon. Anteeksi myös jos mun kommenttini kuulosti jotenkin tökeröltä, tarkoitus ei tietenkään ollut loukata tai mitään, mä olin vain kiinnostunut asiasta. :-) Tapoja ja tilanteita on varmasti erilaisia ja puisto hakupaikkana ei tunnu enää yhtään niin oudolta selvennyksen jälkeen. ;-)

   Mä asun itse Belgiassa ja täällä oli hiljattain juttua uutisissa, kuinka tänne tuodaan yhä enemmän rotukoirien pentuja toisista maista, huonoista oloista ja ihmiset ostavat niitä. Meille on tulossa pentu (jos kaikki vaan menee hyvin) tän vuoden lopulla ja kasvattajaa etsiessä mua ihan hirvitti, että entä jos me epähuomiossa ostettaisiinkin pentu joltakin tehtailijalta.. En tiedä miten se olisi mahdollista, mutta pelkäsin silti. :D
   Onneksi me kuitenkin löydettiin lopulta sopiva ja luotettavan oloinen kasvattaja. :-)

   Poista
  4. Niin, et tietenkään tunne mua oikeessa elämässä, mutta oon eläinrakas ja kiinnostunut eläinsuojeluasioista ja tästä syystä tuntui vähän loukkaavalta, että joku edes kuvittelee etten tarkistaisi kasvattajan taustoja tai ostaisin pennun joltain hämäräheikiltä :)

   Unkari on verrattain köyhä maa ja pentutehtailua tapahtuu täälläkin ja paljon. Tästäkin syystä otettiin pentu tutulta ja luotettavalta kasvattajalta vaikka hän nyt asuukin kaukana, eikä haluttu alkaa etsimään ja tutkimaan ja uusia kasvattajia. Muutenkin koko prosessi eteni nopeasti verrattuna esim. meidän perheen yhteiseen koiraan josta tehtiin aikoinaan varaus jo ennen kuin se oli edes syntynyt, nimittäin Teddyä me odoteltiin vain muistaakseni 3 viikkoa. Näille pitkäjalkaisille russeleille ei tietenkään ole yhtä paljon ottajia kuin perus jack- tai parsonrusseleille :D

   Jos asuisin Suomessa niin varmasti olisin käynyt katsomassa pentua paikan päällä, mutta olen kai jo niin tottunut mun rajoitettuun elämään täällä Unkarissa etten oikeastaan edes pitänyt sitä outona että valittiin pentu kuvien, videoiden ja kuvailujen perusteella. Vaikka siis muille se saattaa oudolta kuulostaakin :)

   Mutta hyvää pennunodotusta, ja pitkiä hermoja sitten kun sen kotiin saatte :)

   Poista