sunnuntai 3. elokuuta 2014

työnhaku Unkarissa

Ajattelin koota yhteenvedon mun työnhakuprosessista täällä Unkarissa. Mä en ainakaan löytänyt hirveästi mitään tähän liittyvää netistä suomeksi, joten ehkä nää mun kokemukset saattaa auttaa jotakuta toista samassa tilanteessa olevaa.

Tulin tänne siis viime marraskuun alussa ja periaatteessa aloitin työnhaun heti. Googlailin työpaikkoja vähän milloin milläkin hakusanoilla (englanniksi) ja liityin Facebookissa ryhmiin Jobs in Budapest ja Budapest Jobs, jotka molemmat toimivat melko aktiivisesti. En tosin ikinä kirjoittanut omaa ilmoitustani kumpaankaan ryhmään, vaan seurasin niitä siltä varalta että joku sattumalta tarjoaisi siellä minulle sopivaa työtä, ja pidin oman ilmoitukseni kirjoittamista sellaisena viimeisenä hätäkeinona. Kuitenkin tossa vaiheessa kun olin just tullut tänne, mulla oli vähän sellainen loma-mode päällä ja rahaakin oli hyvin säästössä, eli ei ollut vielä sellainen pakkolöytäätöitäNYT -olo. Käytännössä lähetin työhakemuksen aina kun löysin työpaikkailmoituksen, jossa etsittiin suomen kielen puhujaa, työnkuvasta riippumatta :D jostain syystä tuohon aikaan löysin lähestulkoon ainoastaan asiantuntija-aseman töitä, eli sellaisia mihin mulla ei oikeasti ollut minkäänlaisia mahdollisuuksia päästä, mutta kokeilin aina onneani kuitenkin sillä suomi on niin harvinainen kieli että eihän sitä koskaan tiedä.

kuva
Mun ajatuksena oli, että joulun ja uuden vuoden jälkeen aloitan työnhaun tosissani. Joskus joulukuussa kun olin Locan kanssa kävelyllä, kävelin yhden pubin ohi, jonka ikkunassa oli englanninkielinen ilmoitus avoimesta tarjoilijan/baarimikon paikasta. Otin ilmoituksen sähköpostiosoitteen ylös ja lähetin sinne hakemuksen heti kun pääsin kotiin. Tuo tapahtui ikävä kyllä just kun olin lähdössä Suomeen joulunviettoon, ja sovittiin pubin omistajan kanssa että palataan asiaan uuden vuoden jälkeen. Näin tehtiin, kävin "haastattelussa" eli vähän jutustelemassa niitä näitä ja aloitin työni seuraavana päivänä. Vaikka itse työ ei ollut ihan suoraan mun unelmista, niin olin tuossa vaiheessa tosi onnellinen että olen nyt saanut jonkun työn ja jonkinlaiset tulot. 

Blogia seuranneet tietävätkin että se työ oli ihan suoraan helvetistä. En siis todellakaan odottanut mitään Suomen työolosuhteita, mutta mulle oli kuitenkin vähän liikaa 10h vuorot ilman taukoja, olematon perehdytys ja silti odotettiin että osaan ja tiedän heti kaiken, ja lisäksi mun molemmat pomot oli ihan kamalia eivätkä tienneet johtamisesta yhtään mitään :D Olin siellä töissä kai kuutisen viikkoa, minä aikana baarin koko henkilökunta vaihtui yhtä tyyppiä lukuunottamatta, mikä kertonee paikasta jotain. Viimeinen tippa mulle oli palkkaan liittyvä huijausyritys/"väärinkäsitys", minkä jälkeen käytännössä otin tavarani ja en enää ikinä palannut koko paikkaan, mikä oli ehkä elämäni suurin helpotus. Siitä koko hommasta ei oikeasti jäänyt mitään positiivista sanottavaa, huh.

Pubissa lopetettuani vannoin etten enää ikinä tee tarjoilijan töitä ja voisin sanoa, että silloin vasta tosissani aloitin työnhaun. Googlen ja muutamien vinkkien avulla (kiitos Eeva!) löysin uusia nettisivuja työnhakijoille, joista eniten käytin ensimmäisenä mainittua:


Lisäksi vilkuilin aina toiveikkaasti Suomen mol.fi -sivuston ulkomaiden työpaikkailmoituksia ja tätä sivua, johon on kerätty englanniksi yleisiä vinkkejä työnhakuun Unkarissa.

Noilta sivuilta hain lähinnä suomenkielisille hakijoille tarkoitettuja paikkoja, sillä se on kuitenkin vahvuus jota kannattaa käyttää. Olisin toki ollut myös valmis työskentelemään pelkästään englanniksikin. Suomenkielisiä haetaan täällä lähinnä call centereihin eli erilaisiin asiakaspalvelukeskuksiin tai sitten näihin jo mainitsemiini asiantuntija-tason tehtäviin. Jatkoin hakemusten lähettelyä niin, että tällä kertaa tarjonnan laajentumisesta johtuen jätin ne insinöörien ja talouspäälliköiden paikat hakematta ja yritin lähinnä tähdätä niihin joihin mulla olisi realistinen mahdollisuus päästä :D Noiden lisäksi täällä on jonkun verran tarjolla englanninkielisiä "entry level" -työpaikkoja ja palkallisia työharjoittelupaikkoja, joihin ei tarvitse aiempaa työkokemusta, mutta noissa yleensä vaaditaan että opiskelut ovat vielä kesken eli eivät olleet mulle sopivia.

kuva
En osaa sanoa tarkkaan montako hakemusta kokonaisuudessaan lähetin kevään aikana, mutta arvioisin että noin 30, joista haastattelukutsun sain kuuteen paikkaan. Näistä 4 oli rekrytointiyrityksiä ja juurikin näitä call center -tehtäviä, eli käytännössä puhelimitse tapahtuvaa asiakaspalvelua. Viides paikka jossa kävin haastattelussa oli pieni yritys, joka hoitaa television peliohjelmien tekstiviestiliikennettä, mutta en itse asiassa muista enää miksi he olisivat tarvinneet suomen kielen puhujaa :D Mulla lukee selkeästi CV:ssä että puhun unkarin alkeet, ja tuossa työssä olisi pitänyt puhua sujuvaa unkaria, joten en ihan ymmärrä miksi mut kutsuttiin edes haastatteluun. Kuudes paikka olikin sitten Agoda.

Olen täällä ennenkin kritisoinut noiden rekryfirmojen käyttöä työnhaussa monestakin syystä, mm. siksi että usein työpaikkailmoituksessa ei edes lue että haastatteluun ei kutsuta suoraan ks. yritykseen ja että asiaa hoitaakin rekrytointiyritys. Lisäksi nämä firmat auttavat ehkä sen yhden paikan hakemisessa ja sen jälkeen ei useimmiten kuulu enää koko paikasta yhtään mitään. Sain myöskin useammassakin paikassa noottia siitä, että olen jo aiemmin hakenut paikkaa jota he minulle tarjosivat, mutta haloo - jos nään netissä ilmoituksen paikasta joka ehkä sopisi mulle, niin tottakai laitan heti itse hakemuksen sinne enkä jää odottelemaan että jospa joku rekrytointifirmoista sitä mulle tarjoaa. Nämä yritykset eivät myöskään tietenkään tykkää siitä, että en ollut ainoastaan heidän listoillaan vaan myös muiden rekryfirmojen, mikä oli hieman typerää koska työnhakijana en tietenkään kieltäydy yhdestäkään haastattelukutsusta tai mahdollisuudesta. Isoin miinus näissä mulle oli se että olisin paljon mielummin käynyt haastatteluissa siinä yrityksessä, johon mut mahdollisesti palkattais, kuin jossain rekrytointipaikassa jossa päädyn olemaan vain yksi tuhansista nimistä arkistossa.

Mulle sanottiin jokaisessa haastattelussa että hyvältä vaikuttaa ja he laittavat mun hakemuksen eteenpäin, minkä jälkeen asia ei enää edennyt mihinkään. En osaa yhtään sanoa missä meni pieleen, mutta veikkaisin että mun työkokemus ei ollut riittävä tai kyseiseen työpaikkaan sopiva. Olen siis koulutukseltani matkailualan restonomi ja aiemmin työskennellyt myyjänä ja tarjoilijana, jos jotakuta kiinnostaa. Tästäkin syystä olisin halunnut mielummin olla sen varsinaisen työnantajan haastateltavana, koska olen varmasti vakuuttavampi luonnossa kuin paperilla.

kuva

Joka tapauksessa, toukokuussa sain soiton rekrytointifirmasta nimeltä Exact Solutions, jossa olin ollut ihan ensimmäisessä haastattelussani joskus maaliskuussa ja olin ajatellut jo että sieltä nyt ei ainakaan enää kuulu mitään. Heillä oli tarjolla paikka Agodalla ja loput tiedättekin :) Tuon puhelun jälkeen kävin itse asiassa vielä yhdessä toisessa haastattelussa, joka oli täydellistä ajanhukkausta kaikille osapuolille, sillä heillä ei ollut tarjota mulle yhtäkään paikkaa jota en olisi jo hakenut. Lisäksi tuota samaa Agodan paikkaa tarjottiin myös 2 viikkoa myöhemmin eräästä toisesta rekryfirmasta, mutta nopeat syö hitaat jne. Mua kyllä kovasti kiinnostaa tietää että minkätasoisen provikan nämä yritykset saavat per jokainen palkattu hakija, jos jollain on jotain tietoa niin let me know.

kuva

Muita vinkkejä työnhakuun on tietysti CV:n päivitys, omani uudistin ihan kokonaan. Mulle kävi sellainen hauska juttu että siellä Exact Solutionsin haastattelussa mulla oli vielä käytössä vanha CV jossa oli mukana mun blogin osoite, jonka sitten otin uudesta CV:stäni pois. Ajattelin, että koska kirjoitan blogia suomeksi niin se on täkäläisille ihmisille aika yhdentekevä. Kuitenkin yksi syy miksi Agoda kiinnostui musta (sen lisäksi että oon suomalainen), oli se fakta että kirjoitan harrastuksekseni blogia, nimittäin työnkuvaani kuuluu mm. lehdistötiedotteiden kirjoittaminen ja HTML-koodailu, joka oli myös blogin kautta tullut jotenkuten tutuksi ulkoasua säätäessä. Eli onneksi maininta blogista osoitteineen sattui olemaan vielä mukana just siinä CV:ssä jonka Agoda sai.

Lisäksi kuvallinen CV on täällä ehdoton, käsittääkseni Suomessa se ei ole niinkään tärkeä? Toinen iso ja varmaan aika itsestäänselvä juttu on kohdistettujen hakemusten lähettäminen, eli ei kannata lähettää sitä samaa hakemusta sellaisenaan jokaiseen paikkaan. Mulle uutena tuli se miten tärkeää täällä on olla LindedInissä joten sinnekin tuli liityttyä vaikken sitä juurikaan edes osaa käyttää :D Sitäkin kautta olen saanut myös pari yhteydenottoa työpaikkoja koskien, mutta ne ovat tulleet vasta sen jälkeen kun olin jo Agodan hakuprosessissa mukana. 

Mitäs vielä. Taas yksi itsestäänselvyys, eli työhaastatteluihin kannattaa aina pukeutua siististi ja "bisnestyyliin", vaikka kyse olisikin jostain rennosta työstä. Unkarissa kuitenkin laitetaan jakkupuvut päälle jopa koulun esitelmiin. Mulla oli yleensä suht rento, ohut jakku ja hame tai suorat housut. Meille töihin etsitään nyt paljon uusia työntekijöitä ja näen työhaastatteluun tulevia ihmisiä monta kertaa viikossa, ja miehillä on poikkeuksetta päällään puku tai vähintään puvuntakki ja naiset ovat usein pukeutuneet suoriin housuihin tai siistiin mekkoon. Tämä siis vaikka meillä ei olekaan olemassa mitään pukukoodia ja ihmiset tulevat töihin ihan vaan farkuissa ja t-paidoissa.


Valmistauduin työhaastatteluihin käymällä vielä ajatuksella läpi kyseisen paikan työpaikkailmoituksen (hakemuksia kun tulee lähetettyä monta kerralla niin ainakin mulla menee helposti sekaisin että mihin paikkoihin sitä on edes hakenut) ja lukemalla tietoja yrityksestä heidän nettisivuiltaan. Usein ensimmäisiä kysymyksiä haastatteluissa olikin "mitä tiedät meistä", jolloin on hyvä osata tosiaan vastatakin jotain. Yhdessä haastattelussa jostain ihmeen syystä heitin hatusta että eikös teillä ole toimisto Suomessakin vaikken ollut yhtään varma asiasta, onneksi en ollut väärässä :D Lisäksi ennen haastattelua tein yleensä vähän mielikuvaharjoittelua ja mietin vastauksia kysymyksiin, joita mulle mahdollisesti tultaisiin esittämään.

Itse työhaastattelut on mun mielestä olleet suht samantyylisiä kuin Suomessakin; ensin haastattelija on kertonut omasta yrityksestään eli mun tapauksessa usein näistä rekrytointifirmoista, sitten kertonut hakemastani paikasta ja sen työkuvasta ja esitellyt ehkä myös muita mahdollisia avoimia paikkoja. Mua on aina ensin pyydetty kertomaan itsestäni, mitä kaikki haastateltavat varmaan aina niin suuresti rakastavat. Oon yleensä vaan kertonut lyhyesti koulutuksestani, työhistoriastani ja siitä miten oon päätynyt Unkariin ja mitä nyt seuraavaksi haluan tehdä. Lisäksi kaikissa muissa paitsi Agodan haastattelussa oon vastannut näihin kliseisiin haastattelukysymyksiin kuten "mitkä ovat heikkoutesi" ja "mitä haluat tehdä viiden vuoden päästä", mitkä on mun mielestä typeriä ja turhia kysymyksiä, joilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa tulenko olemaan hyvä juuri tässä työssä. Agodan haastattelu oli paljon järkevämpi ja koostui lähinnä siitä, että he kertoivat mulle työnkuvasta, tiimistä ja Agodasta yleensä ja sitten kyselivät multa paljon mun blogista ja suomalaisten matkavaraustottumuksista. Musta olisi hirveän mielenkiintoista päästä jossain vaiheessa itse rekrytoimaan ihmisiä ja tutustumaan siihen prosessiin työnantajan näkökulmasta.

kuva
Mua ei parin elämäni ensimmäisen työhaastattelun jälkeen ole enää jännittänyt haastattelutilanteessa - haastattelua ennen ehkä joo mutta itse tilanteessa se on aina hälvennyt - mutta tuolla Agodan haastattelussa olin oikeasti niin hermoraunio että suunnilleen tärisin vielä puoli tuntia sen jälkeenkin :D Jos en olisi saanut tuota paikkaa niin mulla ei oikeastaan ollut olemassa mitään B-suunnitelmaa ja säästötkin oli siinä pisteessä että työpaikka olis kiva löytää heti eikä huomenna. 

Mulla on tän viikon perjantaina eka palkkapäivä ja voin kertoa että sitä on odotettu, oon viimeksi saanut oikean palkan viime vuoden marraskuussa. Yllättävän pitkään kuitenkin pärjäsin säästöilläni, tosin se kamala pubityö toi sen verran hilusia että niinä viikkoina kun olin siellä en käyttänyt pankkitiliäni ollenkaan vaan sain palkkaa just sen verran kuin mitä kulutinkin.

Palkkataso täällä on alhainen, pubityössäni sain n. neljänneksen siitä mitä samasta työstä maksetaan Suomessa. Ilta-/yölisiä täällä ei pahemmin harrasteta, mutta nykyisessä työssä meillä on kuitenkin olemassa ylityölisät. Omaan palkkaani en mene sen tarkemmin kuin että se on tarpeeksi ja sillä kyllä pärjää. Unkarin minimipalkka on 101 500 forinttia eli 324 euroa/kk (2014), keskipalkka 151 085 forinttia eli 482 euroa/kk (2012), työtunteja täällä tehdään keskimäärin 40 viikossa. (Wikipedia)Yhteenvetona: työnhakuprosessi Unkarissa (= Budapestissa) oli pitkä, stressaava, turhauttava, hankala ja päättyi uskomattomaan onnenpotkuun. Jos unohdin mainita jotain tai jäi muuten vaan kysyttävää niin vastaan kyllä mielelläni tietämykseni mukaan! :)

2 kommenttia:

 1. Heippa! Me muutetaan syyskuuksi budapestiin avomiehen työn takia ja ajattelin kysyä, onko budapestissa mitään kuukausikortteja julkisiin kulkuneuvoihin? vai onko vain viikon kortteja? Kiitos paljon, jos viitsit vastata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Löytyy kuukausilippuja, eri hinnat ja vaihtoehdot löytyy täältä http://www.bkk.hu/en/prices/
   :)

   Poista